På legepladsen kan Ole blive til Olivia: Lokalpolitiker er uenig med Etisk Råd

Etisk råd anbefaler at sætte alderen for juridisk kønsskifte ned, så børn kan ændre de fire sidste cifre i deres personnummer allerede som 10-årige. Politikere i Fredericia Byråd er uenige omkring anbefalingen. 

 

Af Isabell Kristina Larsen-Thomsen

 

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Børn skal have lov til at ændre deres køn juridisk, når de er 10 år, mener Etisk Råd. Rådet kom med anbefalingen i starten af marts efter en indstilling fra Folketingets Ligestillingsudvalg. Rådet anbefaler, at man ændrer grænsen for at skifte køn i ens CPR-nummer fra 18 år til 10-12 års alderen. 

Forslaget kan komme til at have stor betydning for de unge Fredericianere, som nu kan få muligheden for at skifte til det køn, som de identificerer sig med, før de fylder 18 år. 

 

 

”Det er fuldstændig galt. Det er skørt”

Karsten Byrgesen

Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige, byrådet Fredericia, mener dog, at den nye anbefaling ikke er noget, som regeringen burde følge:

” Børn skal have lov til at leve et ubekymret liv. De kan ikke gennemskue kompleksiteten,” siger Karsten Byrgensen (D). 

Han udtrykker, at det kan være en glidebane for børnene, og kan have alvorlige konsekvenser. Han uddyber:

” Et barn skal ikke tage stilling til dets køn. Det er fuldstændig galt. Det er skørt. Det næste er, at de skal have hormonbehandling, psykologhjælp og pludselig forklarer det til deres klasse. Børn er ikke så tolerante, som vi tror. De vil ende med at blive udsat for mobning og drillerier. ” 

Han forholder sig også til Astrid Højgaard, som er ledende overlæge på Aalborg Universitet, der udtaler følgende til Kristeligt Dagblad : 

” Når man ser på børns kønsidentitet, og hvornår den bliver fastlagt, kan man se, at de allerfleste børn allerede i fireårsalderen ved, hvilket køn de identificerer sig med. ” 

Han svarer således: ” Jeg bruger min sunde fornuft, og siger børn er børn. Du kan godt være læge oppe i Aalborg, det kan jeg ikke tage mig af. En læge er bare en, der har været god til fysik og matematik, men det gør dem ikke til sandhedsvidne. ” 

  

Hvis man er født i den forkerte krop

Turan Savas

Turan Savas (A), som er næstformand i Sundhedsudvalget, er uenig med Karsten Byrgesen (D). Han udtaler: 

” Jeg synes, hvis man er født i den forkerte krop, så er der ingen grund til, at man skal vente til, at man bliver 18 år for at skifte køn juridisk. Jeg tror, at de unge er helt afklaret omkring, hvem de er. Forældrene skal dog være med i processen. ” 

Det er dog stadigvæk et nyt emne for lokalpolitikerne. Den Socialdemokratiske lokalafdeling har endnu ikke diskuteret emnet. Turan Savas lover dog, at det er noget, som de vil tage op. Han vil sikre, at de unge har mulighed for at få den information, de har brug for: 

” Der skal være gode informationsmuligheder for de unge og deres forældre. Måske opretter vi et Ligestillingsudvalg efter Kommunalvalget, hvor vi kan tage problemstillingen op, ellers bliver det i Børn og Unge udvalget, ” udtaler Turan Savas. 

 

 Støtte findes i Fredericia 

Selvom anbefalingen ikke finder støtte hos Karsten Byrgsen, mener Anne-Marie Miklos, sundhedsplejerske og leder på klinikken
UngMod Fredericia, at en lovændring ville være godt for børnene i Fredericia Kommune: 

”Det vil hjælpe nogle børn og unge i kommunen. Det er et ønske fra en minoritetsgruppe. Jeg tænker, at forslaget springer ud af et behov, og at Etisk Råd har belæg for det, de udtaler sig som. Vi er et lille land, men vi er mangfoldige.” 

Anne-Marie Miklos fortæller desuden, at man som ung altid kan ringe til klinikken for at få en støttende samtale, hvis man er i tvivl omkring sit køn, seksualitet, krop eller prævention.