Fredericia bekriger mistrivsel blandt børn af veteraner

Efter lange, seje træk har Veteranudvalget i samarbejde med Fredericia Byråd fået grønt lys til en ny veteran- og pårørendepolitik. Nu vil kommunen med veterankoordinator Liv Winterberg Lykkegaard i spidsen sikre børn af veteraners trivsel. 

Dansk soldat bliver modtaget af sine børn efter udsendelse (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Af Laurids Sandborg

Den 25. januar 2021 blev dagen, hvor Fredericia Kommune efter to års tilløb fik flertal i beslutningen om en ny veteran- og pårørendepolitik, der i første omgang vil løbe i to år, inden politikken igen skal revurderes. Byrådet formoder, at der bor cirka 700 veteraner i kommunen. Derfor har kommunen også hungret efter en aftale, der tager den udsendte og de pårørende i hånden. 

Nu vil byrådet tage et stort skridt og gå i krig mod mistrivsel blandt børn af veteraner. At sætte fokus på, hvor hjælpen er, er en central del af løsningen.

Projektet har allerede taget sine første skridt

Centralt for den nye aftale er det store fokus på de pårørende. Her spiller kommunens institutioner en fundamental rolle i målet om at modvirke og spotte mistrivsel blandt børn af veteraner i tide. Veterankoordinator, Liv Winterberg Lykkegaard, agerer spydspids og har allerede taget de første spæde skridt. Som et af de første tiltag er hun nu draget ud i kommunen og vejleder kommunens institutioner.

”De første tiltag er, at jeg nu er på tourné rundt på alle skolerne. Her taler jeg med skolelederne om, hvilken støtte de kan få til deres fagpersonale og gøre dem opmærksom på alle de aktører, der er behjælpelige”, siger Liv Winterberg Lykkegaard. 

Et af midlerne til at sikre trivsel blandt veteraners børn er især at fokusere på fagpersonalet i kommunens institutioner og vejledning af de ansatte, så de ved, hvor i kommunen man finder hjælpen, hvis et barn mistrives.  

”Jeg tager ud og fortæller, hvad min rolle er. Så kan man bygge videre ude i institutionerne – om ikke andet, så de får ny viden om, hvor de kan rette henvendelse, hvis de har behov for vejledning”, uddyber hun.

Nøgleordet er forebyggelse

At opdage børn med udfordringer i opløbet er en vigtig del af kommunens opgave. Forebyggelse bliver fremhævet som en af de essentielle værktøjer, pointerer viceborgmester Ole Steen Hansen (A) og veterankoordinatoren. Veterankoordinatoren lægger et gevaldigt fokus på, at især institutionerne for de mindste børn holder et vågent øje med eventuelle tegn på adfærdsændringer. En opgave, som fagpersonalet skal klædes på til: 

”Forebyggelsen indebærer, at fagpersonalet på skolerne er opmærksomme på at spørge ind til, om den pågældende er barn af en mor eller en far, der har været udsendt. Det kan være en forebyggende del i, at man får fat i børnene i opløbet”, siger hun.

Viceborgmesteren har mærket konsekvenserne på eget liv

En forskningsrapport udarbejdet af VIVE og Veterancentret fra år 2020 pointerer, at især børn i 11-årsalderen er særligt udsatte, hvis forældre er udsendt eller kommer hjem med oplevelser i rygsækken. Det er noget, viceborgmester Ole Steen Hansen kan nikke genkendende til. Under sin udsendelse til Bosnien-Herzegovina i halvfemserne fik han et opkald fra sin søns folkeskole. Derfor mener han også, at man skal gøre en særlig indsats hos de yngste: 

”Jeg har selv været udsendt. Min søn, der aldrig har haft problemer, reagerede voldsomt tre uger efter min udsendelse. Første, eneste og sidste gang at han havde problemer i skolen. Han var simpelthen bange for, at der skulle ske mig noget”, siger viceborgmesteren

Veteran- og pårørendepolitikken vil blive revurderet i år 2023. Ole Steen Hansen påpeger, at kommunens mål ikke er at opfinde den dybe tallerken, men at arbejde videre på de indsatser kommunen allerede har og blive klogere i krigen mod mistrivsel.