Internationale tilflyttere savner integration i Fredericia

Selvom de internationale borgere i Fredericia er glade for at bo i byen, så føler de ikke, at kommunen gør nok for at integrere dem.

Af Kristoffer Lindegaard

35-årige Paola Nuñez flyttede over atlanten fra sit hjemland, Mexico, for at flytte sammen med sin danske mand i Fredericia. Hun har boet i byen i 3 år nu, og hun vil meget gerne blive boende, men jobmulighederne, når hun ikke taler flydende dansk, er små. Uddannet i informationsvidenskab, fra Aalborg Universitet, havde hun en plan om at finde arbejde indenfor faget i Fredericia. Det er efterhånden blevet droppet – nu søger hun over hele landet.

”Det er meget svært at finde job her, når man ikke taler sproget, så nu søger jeg i hele Danmark” forklarer hun.

Udover de få jobmuligheder for Paola, så mener hun ikke, at kommunen gør nok for at udlændinge kan blive socialt integreret i byen. Tilbud om sprogundervisning, kulturelle begivenheder, eller workshops for internationale i byen ville være kærkomment, men det er ikke noget, som kommunen har tilbudt hende, eller nogle af hendes andre internationale venner.

Paola mener at det betyder, at de internationale ikke føler sig velkommen i byen. Samtidigt er det svært for Paola at skabe relationer med danskerne i byen, da de, ifølge Paola, ikke er så imødekommende overfor hende.

”Det ville være super hvis kommunen kunne hjælpe med skabe nogle platforme til at borgerne i byen kunne mødes på tværs af nationaliteter og kulturer, fordi man kommer til kun at se andre internationale og aldrig få danske venner” fortæller hun.

Stort potentiale

Ros Nazarov, 30 år, fra Bulgarien, er en af dem som har fundet et job i byen, han arbejder indenfor logistik. Ligesom Paola, ser han også en tendens til at de internationale i byen holder sig væk fra danskere, da de ikke føler sig på bølgelængde.

”Hvis de internationale og danskerne kunne få en platform til at mødes, så ville det gavne byen meget” siger han og uddyber,

”Byen har virkelig en masse potentiale, den er meget smuk og rar at bo i. Med nogle få justeringer, bl.a. en bedre integration af os internationale, kunne byen blive fantastisk!”

Vi gør meget

Kritikken af byens integration af de internationale borgere, preller dog af på Anette Hyre-Jensen (S), byrådsmedlem og næstformand for Demokrati- og Borgerudvalget i Fredericia kommune.

”Jeg synes faktisk, at vi gør meget, vi har en helhedsplan og mange andre tiltag til at få udenlandske borgere integreret.”

Kritikken omkring jobmulighederne for folk, der ikke taler flydende Dansk, er heller ikke noget, som hun kan genkende,

”Der er masser af jobs i kommunen, hvor det ikke er nødvendigt at kunne sproget, fx rengøringsjobs, i køkkener eller på et lager, men det er da klart, at hvis man har et job, hvor man skal svare en telefon, så skal man jo kunne sproget. Nogle gange er det også kulturelle forskelle, der er afgørende. Vi håber at folk kan lære at blive danske igennem deres arbejde og ved bo i byen.”

Fejlslagen plan

I 2016 udarbejdede man en kommuneplan i Fredericia, heri var en af punkterne at få en befolkningstilvækst på 350 personer om året indtil 2028. Indtil videre er det ikke gået helt efter planen, men Anette Hyre-Jensen ser gerne, at kommunen skulle blive et endnu mere attraktivt sted for internationale.

”Selvom vi har haft en tilbagegang på omkring 50 personer i vores indbyggertal i den seneste periode, så er mange af dem, som er flyttet hertil, af international baggrund. Vi håber, at folk vil blive boende her.”

Manglende kulturelle institutioner, som kunne samle byens borgere på tværs af nationaliteter og kulturer, mener hun, ligeledes ikke er et stort problem.

”Fx er vores teater lige åbnet igen, det er noget, der favner bredt i kommunen, og noget teaterinteresserede kan samles om. Vi har også flere sportsklubber, hvor at det er muligt at mødes med hinanden. Men det kræver i hvert fald noget velvilje fra de internationale.”

Velvilje eller ej, så håber de internationale i Fredericia på bedre tider.