EU-støtte skal finansiere klimaprojekt i Fredericia

”Aalborgs selvkørende busser er et spændende koncept, og det kunne jeg godt tænke mig at arbejde videre med”, siger Lise Nielson (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

 

Fredericia Kommune vil ansøge om 450.000kr i en EU-klima pulje (EUCF) til udvikling af bæredygtig transport. Støtten skal finansiere en arbejdsgruppe, der skal gentænke måden vi ser transport på. 

 

Af Mia Thybo

 

Næstformand Lise Nielson i Teknik og Miljøudvalget er foregangskvinde for initiativet. Helt præcist, hvad kommunen vil have ud af projektet, kan hun ikke svare på. Planen er, at få sammensat en arbejdsgruppe af nytænkende eksperter, firmaer eller andre med gode ideer til, hvordan man kan gøre transport i kommunen mere bæredygtig.

 

”emner kunne være parkering, buslinjer mellem land og by, selvkørende busser eller måske så lavpraktisk, som udnyttelsen af de gamle skinner i bymidten. Måske noget helt tredje”, siger næstformanden. 

 

”Vi skal vende det hele på hovedet”

I anledning af kommunens Klimaplan 2020 om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70% i 2030 (siden 1990) og 100% af nettoudledningen i 2050, fremhæver Lise Nielson nødvendigheden af at få transportområdet fuldstændig redefineret.

 

”Vi skal vende det hele på hovedet og se helt nye muligheder. Der er mange bud på bæredygtig transport, men de kræser alle om det samme koncept, nemlig en motor med brændstof. Der skal helt nye forslag på bordet”. 

 

Hun er tilfreds med kommunens beslutning og mener, at det er et stort skridt på vejen, hvis ambitionerne om en CO2 neutral by skal realiseres. 

Der er ingen foretrukne kandidater til arbejdsgruppen, men Lise Nielson påpeger, at et samarbejde med Rambøl (ingeniør-, arkitekt- og rådgivningsfirma), Kommunernes Landsforening eller Energy Cluster Denmark (sammenslutning af energiselskaber) er på ønskelisten. Altså store sammenslutninger, hvor der kan trækkes på erfaring fra mange forskellige aktører. 

 

Ingen tidshorisont

Projektet har ingen tidshorisont og Lise Nielson kan derfor ikke give et svar på, hvornår der skal være resultater. Støtten fra EU har dog en frist på to år, hvilket betyder, at beløbet skal bruges indenfor det tidsrum, ellers bliver de refunderet. Hun mener derfor, at vi indenfor få år allerede vil kunne se et udbytte. 

Ansøgningen skal sendes afsted engang i april. Der er endnu ikke annonceret en ansøgningsdato, men Lise Nielson fastslår, at kommunen er klar når den bliver offentliggjort. Hun forventer allerede at kunne komme i gang med projektet i sensommeren 2021.