Stor uenighed om ligestilling i byrådet: ”Bare en mand kigger på en kvinde, skriger de MeToo.”

Ligestilling er stadig et emne, der deler vandene. Det gælder også i Fredericia Byråd

Der er stor uenighed blandt lokalpolitikere i Fredericia om ligestilling. Inger Nielsen fra DF mener, at kvindekampen er afsluttet. På den anden side står Enhedslistens Cecilie Roed Schultz, der oplever, at det stadig er et sprængfarligt emne at udtale sig om.
Af: Casper Olsen

”Min indbakke eksploderer i had, når jeg udtaler mig om ligestilling på Facebook. Jeg møder meget modstand – også i byrådet. De andre har fx en gammeldags tilgang til, hvilke udvalg man skal sidde i som kvinde.”

Sådan fortæller Cecilie Schultz fra Enhedslisten efter Kvindernes Internationale Kampdag i går. For hende er ligestillingsdebatten vigtig, men i byrådet føler hun, at emnet bliver overset af alle de andre. Hun peger på, at de andre i byrådsudvalg minder meget om hinanden, især i forhold til alder:

”Når folk er så ens, er der nogle perspektiver, de mangler. Men de tænker ikke over det. Det er et strukturelt problem, som giver et demokratisk problem,” forklarer hun. Hun måtte bl.a. kæmpe for at få lys om aftenen på stien langs Østre Strand. De ældre mænd og kvinder i udvalget troede, at hun foreslog det af æstetiske årsager – men den egentlige baggrund var, at hun mente, det var utrygt for unge kvinder at gå der i mørke.

Ligeløn er kvinders eget problem
Inger Nielsen fra Dansk Folkeparti tager snakken om ligestilling anderledes roligt. Der er absolut intet demokratisk problem, mener hun:

”Jeg synes, vi har fået ligestilling på langt de fleste områder. Engang kæmpede jeg også for kvinders rettigheder, men kvindekampen i dag har jo taget overhånd. Bare en mand kigger på en kvinde, skriger de MeToo.”

Hun anerkender dog, at der er visse problemer. For eksempel tjener mænd 33% mere i løn i Fredericia kommune, end kvinder gør. Blandt alle kommuner ligger Fredericia nr. 75 ud af 98, når det handler om ligeløn mellem kønnene. For Inger Nielsen er det blot et spørgsmål om, at kvinder ikke taler højt om deres løn:

”Det er kvindernes eget problem. De skal blive bedre til at fortælle om deres løn. Jeg har for eksempel kæmpet for egen løn. Jo mere åbenhed – jo bedre løn. Det er ikke noget, vi politikere skal styre.”

0 kroner i arbejdet med ligestilling
Cecilie Schultz er uenig med den forklaring. Hun er utilfreds med, at kommunen ikke tager nogle politiske initiativer. Hun har fundet ud af, at Fredericia Kommune bruger 0 lønkroner på at arbejde med ligestilling. Og den har heller aldrig brugt penge på det.

”I andre kommuner er det helt normalt, at man ansætter folk til at arbejde med ligestilling. Det synes jeg også, vi burde gøre,” siger hun. Cecilie Schultz fejrede selv Kvindernes Internationale Kampdag i går, men oplever ikke, at der generelt er stor opbakning til det i kommunen. På dét punker er Inger Nielsen enig:

”Der sker ikke en skid i Fredericia på kvindernes kampdag. Sådan har det været i mange år. Folk går ikke op i det,” afslutter hun.