Kan Fredericia kommune ende som Nordens Venedig?

EU’s oversvømmelsesdirektiv har udpeget Fredericia Kommune som 1 ud af 10 danske risikoområder, der kan blive offer for en potentiel stormflod, men kommunen har efterhånden fået opbygget en solid stormflodssikring de fleste steder

Af Simon Flening

 Ifølge et nyt oversvømmelsesdirektiv fra EU er Fredericia Kommune blevet valgt som en af kun ti danske områder, hvor man er særligt udsat for en kommende stormflod.

Sidste gang Fredericia blev udsat for store mængder vand i gaderne, roede den lokale kajaksælger rundt i gaderne. Dette erindrer Christian Bro (A), formand for miljø- og teknikudvalget i Fredericia Kommune, som dog ikke er bange for, at dette scenarie bliver dagligdag, og at Fredericia ender som nordens Venedig:

”Vi har lavet terrænhævning i Fredericia C, og kajkanterne rundt ved Kanalbyen er blevet stormflodssikret.”

Christian Bro er dog mere nervøs for andre områder i kommunen, som er mere udsat for en potentiel stormflod.

”Vi skal til at gøre en større indsats”

I Fredericia by har man allerede udført større tiltag imod en kommende stormflod, hvorimod andre områder, som eksempelvis Skærbæk, der er særlig udsat for forhøjet vandstand, halter en smule efter.

”Det er ved området omkring Skærbæk, at vi skal til at gøre en større indsats,” siger Christian Bro.

I dette område ligger Skærbækværket med omkring 650 ansatte lige ud til havet og dermed i første parket til vandlinjen.
Skærbækværket ligger i 2 – 2,6 meters højde over vandlinjen og kan i særligt sjældne tilfælde blive udsat for stormflodsskader, som vil koste værket dyrt i materielle skader. Fredericia Kommune har dog i de seneste år vurderet Fredericia C og Kanalbyen som et vigtigere område at få stormflodsikret.

Selvom Fredericias Stormflodsplan 2021 vurderer, at der kan være en sandsynlighed for en stormflod ved værket, bør man dog ikke være synderlig bekymret for dette. Man bør i stedet fokusere mere på den vestlige del af området, hvor Studsdal Bæk har udløb.
Dette område er særlig udsat for en potentiel stormflod, men da området er stort set ubebygget og primært omkranset af landbrugsjord, er dette ikke prioriteret.

Fænomenet vil blive mere almindeligt

Fredericia og Skærbæk har flere gange været udsat for forhøjet vandstand, hvor meget af området har været fyldt med vand. Dette stormvejrsfænomen er dog noget, som vil forekomme hyppigere i fremtiden.

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut sker en stormflod statistisk hvert 20. år. Men i og med at vandstanden forventes at stige med 1 meter over de næste 70 år, vil man kunne forvente en væsentlig hyppighed i dette fænomen.