Corona har gjort folk shelter-syge

Corona har fået danskerne til at overnatte under åben himmel som aldrig før. En udvikling de også kan se i Naturpark Lillebælt.

Af Lasse Borch Sandborg

Danskernes brug af sheltere er steget under corona. (Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix)

”Sheltere er hot under corona,” siger Niels Ole Præstbo, der er sekretariatschef for Naturpark Lillebælt.

Han har som mange andre oplevet en stor stigning i brugen af naturtilbud under corona-epidemien. Han ser det ikke kun på de bugnende parkeringspladser i skoven, men også på bookingerne af Fredericias 4 sheltere, der i 2020 blev booket over 2700 gange. Og grunden til udviklingen er Niels Ole Præstbo ikke i tvivl om:

”Det er en billig, nem og god måde at bruge en weekend, når alt andet er lukket,” siger han. 

Det kan 25-årige Janus Mariager godt nikke genkendende til. Han er studerende og er netop en af dem, der har brugt Fredericias sheltere til at komme ud af byen i weekenderne.

”Når jeg ligger i min seng og kigger ud ad vinduet, er der en hvid mur, så hvis man ligger i et shelter, er udsigten bare lidt sjovere,” siger han.

Nye sheltere på vej

Grundet den store efterspørgsel har Naturpark Lillebælt planlagt at anlægge nye sheltere. Mere specifikt er der planer om et nyt shelter i Staurby Skov, som ligger på Fyn-siden af Naturpark Lillebælt. I Naturparkens udviklingsplan fra 2018 var der planer for udvidelse af tilbud i skoven, men sheltere blev ikke nævnt. Men på grund af udviklingen har Niels Ole Præstbo nu en ansøgning til behandling hos Middelfart Kommune. Det bliver en stor plads med overnatningsmuligheder for op til 33 mennesker fordelt i  5 shelters, og madlavningsmuligheder på de to bålpladser.

En udvikling i udvikling

Annemette Bergum, der også er medlem af naturparksekretariatet, tror, at udviklingen skyldes, at danskerne først nu er ved at opdage shelterens goder. Og hun mener ikke, at udviklingen endnu er på sit højeste:

”Jeg tror, at stadig flere vil få øjnene op for sheltere som tilbud,” siger hun. 

Og det kan hun have ret i. I 2013 var der 105.000 personbookinger af sheltere i Danmark, og i første halvår af 2020 var tallet helt oppe på 108.415 ifølge tal fra Naturstyrelsen. Janus Mariager tror dog heller ikke, at udviklingen stopper lige med det samme:
”Jeg tror ikke, det stopper, fordi vi bliver nødt til at udtænke alternativer til, hvordan vi ellers har været på ferie og ikke kun på grund af corona,” siger han.