Købeboom i Fredericia: Efterspørgslen på boliger overstiger udbuddet

Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

LokalBolig Fredericia har det seneste år oplevet en stor stigning i salget af ejendomme. Boligerne bliver solgt til udbudsprisen eller derover

Af Frederikke Henriksen 

Det er en stigende tendens i Danmark, at udbuddet på boliger er faldende, viser tal fra Finans Danmark. Det samme ses i Fredericia, hvor der er blevet solgt flere boliger siden april 2020 end i de tidligere år. 

 

Boligmarkedet halveret i Fredericia

For lidt over et år siden var der cirka 500 boliger på markedet i postnummeret 7000, men det tal er cirka halveret i skrivende stund. Særligt lejlighedspriserne er steget en del. Det har dog ingen indflydelse på salget, da lejlighederne er blevet revet væk. Det, mener Daniel Benjamin Andersen, salg og markedsføring ved LokalBolig Fredericia, skyldes, at det er sjældent, at der kommer lejligheder på markedet i byen. LokalBolig ser dog en generel interessestigning på boliger.

”Der er en efterspørgsel, som ikke kan mættes.”

Ifølge Daniel Benjamin Andersen har stort set alle mæglere i Fredericia enten solgt mere end normalt, eller som minimum holdt tallene for hvad de tidligere har solgt. 

 

Budrunder skyder priserne i vejret

Christian Jungmark, afdelingsdirektør i Jutlander Bank i Fredericia, kan nikke genkendende til denne udvikling i kommunen:

”Specielt den sidste måned har været helt ekstrem. Der er ikke noget, som bliver solgt til udbudsprisen i øjeblikket. Priserne er faktisk 50.000 til 100.000 dyrere end, hvad de er blevet udbudt til ved mægleren, fordi der opstår budrunder.” 

Han fortæller desuden, at Corona ikke er en hæmsko på boligmarkedet. Folk låner også penge til bolig, og udbetalingen er intet problem.

”Vi har travlt som aldrig før på boligområdet.” 

I weekenden blev et hus således solgt til 145.000 kroner mere end udbudsprisen, men det er heller ikke normalen, erkender Christian Jungmark, men det er en tendens. 

 

Manglende rejsemuligheder kan spille en rolle

Den store købelyst kan skyldes, at færre danskere har haft mulighed for at rejse under Corona, mener Daniel Benjamin Andersen fra LokalBolig:

”Folk bruger ikke penge på rejser, men langt de fleste er stadig i job, så penge bliver sparet op.”

Han fortæller desuden, at køberne ofte nævner, at de er mere hjemme. De har tiden til at se hinanden i øjnene. 

”I den daglige trummerum før Corona var der ikke så meget tid til at sætte sig ned og sige: Er det nu, vi skal have købt det her hus.”

Corona har givet den tid, som mange købere har brug for. 

Ifølge en økonomisk redegørelse fra december 2020 lavet af regeringens økonomer, vil efterspørgslen på boliger og de højere boligpriser fortsat stige de næste par år. Prognosen bygger dog på ekstra usikkerhed grundet Corona.